Friss topikok

Címkék

Archívum

Jobban vezet mint te? A google sofőr nélküli autója 300,000 mérföldet nyomott le egyetlen baleset nélkül

2012.08.10. 16:46 | Vieso | Szólj hozzá!

A Google automata autója lassan vezetési világcsúcsot állít fel, jobban vezet mint az amerikai polgárok többsége.

self-driving-car-by-google.jpg

Mint arról már korábban halhattunk a Google közerővel dolgozik egy robotpilótával vezérelt, sofőr nélküli autó fejlesztésén, mely során nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Amikor Sebastian Thrun közölte az autó fejlesztési terveit 2010-ben, azt írta "A világ egészségügyi szervezete szerint minden évben közel 1,2 millió élet veszik oda az utakon közúti balesetekben. Hiszem hogy a mi technológiánk egyszer lehetővé fogja tenni, hogy megnyirbáljuk ezt a számot, esetleg a felére csökkentsük."

Az új adatok szerint a Google jó úton jár! Egy héttel korábban jelentette be a konszern, hogy a robot autók elérték a háromszázezer mérföldet.

Összehasonlítás képpen, 2009-ben az Egyesült Államokban 10.8 millió ütközés történt az utakon, Census Bureau véleménye szerint. Ugyanebben az évben, az amerikai autók 2.954 trillió kilómétert tettek meg, ezzel az ütközési statisztikával. Eszerint 365 eset történt 100,000 kilóméterre lebontva. Ennek függvényében is nehéz összehasonlítani a Google autók teljesítményét, ugyanis a cég járműveit barátságos feltételek mellett tesztelték, nem a jeges utakon. A Chris Urmson a Google fejlesztőmérnöke szerint még mindíg szükségük van "egy vastagon hóval borított országútra, ahol olyan váratlan, trükkös eseményekbe futhatunk, melyek minden sofőrrel megeshetnek." Ami azt illeti, a robotautók még mindig készenléti emberi irányítást vesznek igénybe, de ettől eltekintve a Google autói lassacskán egy kellemes rekordot készülnek felállítani.

A technológia még mindig nagyon kezdetleges állapotban van és a 300,000 mérföld még nem elég példaértékű. Bryant Walker Smith, a Stanfordi Jogi Iskola szakértője szerint ahhoz, hogy az autók 99 százalékosan biztonságosnak nevezhessük, legalább 725,000 reprezentálható kilómétert kell ledöcögniük minden baleset nélkül. Tehát az automata kocsik előtt még sok tekintetben hosszú az út.

A bejegyzés trackback címe:

https://legblog.blog.hu/api/trackback/id/tr724705782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása